Galerie en Beeldentuin De Queeste

hedendaagse kunst

Loes Landsman


opleiding:
academie voor beeldende kunsten AKI Enschede, eindexamen 1982

technieken:
schilderen, tekenen ( zwart/wit en pastel), fotografie

“I am not the sort of artist who immediately turns what happens, to me or to the world, into a painting or a story. Some part of it will turn up somewhere later on, mostly unrecognizable. We artists are like that, we use things” schreef ik in 2007. ( Violence, Colorsnotebook, uitg. Birkhäuser/Fabrica.) En zo is dat. Mijn werk heeft normaal gesproken geen boodschap maar het gaat wel ergens over. En een enkele keer gaat het heel direct ergens over, de Golfoorlog bijvoorbeeld.

De laatste jaren doe ik meer dan vroeger met landschap, in alle technieken . In dat landschap is vaak een menselijke ingreep, sporen van bewoning. Ik neig ernaar te denken dat dat het landschap boeiender maakt, zowel in de werkelijkheid als in de kunst. Misschien zelfs dat dat pas het landschap betekenis geeft, de mogelijkheid van een emotie, het begin van gedachten. En dan bedoel ik niet dat het niet heerlijk is om ergens rond te zwerven waar niets van die dingen te zien is. Maar daar ben ik dan met andere dingen bezig dan wanneer ik een landschap teken of schilder.

En soms staat opeens de mens op de deur te kloppen om in het werk te worden toegelaten.

Ik ben indertijd begonnen met lyrisch abstract werk maar tussen 1980 en 1990 kwamen er steeds meer verwijzingen naar de werkelijkheid in het werk binnensluipen. In de tekeningen gebeurde dat eerder dan in de schilderijen . Eind 1990 stond er opeens duidelijk een mens op mijn schilderij of eigenlijk zat hij en hij zwaaide merkwaardigerwijs vanaf Cap Griz Nez naar Engeland aan de overkant. Ik was daar onthutst over maar vanaf die dag was het abstracte werken geheel over.
Ook nu is het nog zo dat tekenwerk vaak realistischer is dan de schilderijen zijn.Werk op naam"Global village" uit de serie "Loes is boos"

"Sauve qui peut" uit de serie "Loes is boos" nr 1

AhausGolfoorlog op de run

Golfoorlog-beraad der deskundigen

Mannen

Our Warlord

pini, necropoli di cerveteri

Polle

romantische avond met bezoek van de luchtmobiele brigade.

zonder titel
created by nodemand
"Sauve qui peut" uit de serie "Loes is boos" nr 1 Ahaus Golfoorlog op de run Golfoorlog-beraad der deskundigen Mannen Our Warlord pini, necropoli di cerveteri Polle romantische avond met bezoek van de luchtmobiele brigade. zonder titel