facebook
twitter
hyves
google
windows live
myspace
linkedin

Galerie en Beeldentuin De Queeste

hedendaagse kunst

Cyclus Genesis van Nikolai Maistorov in Grote Kerk Epe


Galerie en Beeldentuin De Queeste exposeert schilderijen van Nikolai Maistorov in Grote Kerk Epe van 1 april t/m 12 mei.

Vanaf Pasen is een deel van de cyclus Genesis van de Bulgaarse schilder Nikolai Maistorov te zien in de Grote Kerk in Epe.
De Queeste is al langer op zoek naar een plek waar de grote schilderijen uit deze cyclus, 28 werken van 2.80 x 2.00 en het kleine werk wat daar naar toe leidt, aan het grote publiek getoond kunnen worden. 
Wij zijn dan ook heel blij met de mogelijkheid om in de Grote Kerk een deel van deze cyclus te exposeren.

Kortgeleden is de Grote Kerk verbouwd met de bedoeling het gebouw meer open te stellen voor het publiek, bv door exposities; men bood ons de mogelijkheid het grote werk van Maistorov hier te exposeren. Een aantal doeken van Maistorov bleek tegelijkertijd te inspireren tot het gebruik tijdens diensten rondom Pasen.

Nikolai Maistorov is een expressionist en existentialist die in grote cycli werkt. Hij bouwt zijn artistieke beelden op, van klein naar heel groot, vanuit zijn innerlijke worsteling rondom algemeen menselijke thema's. Zijn meeste cycli begint hij met potlood, oost-indische inkt, litho, aquarel, pastel, kleine acryl tot uiteindelijk grote doeken van 2 x 3 mtr. in acryl.
Zijn thema's komen van de bijbel, Genesis en Apocalyps, van Les Fleurs du Mal van Baudelaire en van essays over Don Quichote geschreven door de filosoof Miguel de Unamuno .
Een deel van zijn cyclus Apocalyps heeft in onze galerie gehangen; kunstcriticus Wim van der Beek schreef toen over hem  "De kunstenaar schildert beklemmend en heftig, groots en meeslepend".

De opening van de expositie is op tweede Paasdag, 1 april, s'middags om 15.00 uur; het Ensemble Laagriet, bestaande uit Peter Linschoten fagot, Jan Albers althobo en Wim van den Bedem basklarinet, uit Epe, zal de opening muzikaal illustreren.

U en uw vrienden zijn van harte welkom op deze opening.

De expositie is te zien op weekdagen: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13-16.00 uur.

created by nodemand