facebook
twitter
hyves
google
windows live
myspace
linkedin

Galerie en Beeldentuin De Queeste

hedendaagse kunst

Expositie "Condition Humaine": Loes Landsman en Anke de Vries, schilderijen, pastels en ruimtelijke vormenGalerie en Beeldentuin De Queeste
Expositie "Condition Humaine": van 14 juli t/m 30 september
Loes Landsman en Anke de Vries, schilderijen, pastels en ruimtelijke vormen

Loes Landsman schrijft over haar werk:
"En soms staat opeens de mens op de deur te kloppen om in het werk te worden toegelaten. Ik ben indertijd begonnen met lyrisch abstract werk maar tussen 1980 en 1990 kwamen er steeds meer verwijzingen naar de werkelijkheid in het werk binnensluipen. In de tekeningen gebeurde dat eerder dan in de schilderijen. Eind 1990 stond er opeens duidelijk een mens op mijn schilderij of eigenlijk zat hij en hij zwaaide merkwaardigerwijs vanaf Cap Griz Nez naar Engeland aan de overkant. Ik was daar onthutst over maar vanaf die dag was het abstracte werken geheel over."

Loes Landsman maakte een serie schilderijen met de naam "Loes is boos", daar is in ieder geval de mens Loes ineens heel zichtbaar, heel duidelijk in haar uitspraken, met een statement in elk schilderij, heel trefzeker in haar werk. Van haar schilderijen heb ik gekozen voor het werk waar inderdaad die mens zichtbaar is, schilderijen die over "de condition humaine" gaan, uit de serie "Loes is boos"; daarnaast een paar andere werken, maar allemaal op dezelfde stevige manier neergezet, zeer expressief en sterk van kleur; dit is Loes.

Naast haar werk, heb ik gekozen voor vrijwel abstracte ruimtelijke werk en een enkel schilderij van de jonge kunstenaar Anke de Vries. Haar materialen zijn textiel, kunststof, hout, metaal; onderwerpen eigenlijk ook "de condition humaine", het menselijk falen maar dan met betrekking tot de relatie tussen mens en dier. Daar waar de mens faalt door zijn te grote controle, zoekt zij in haar werk de scheidslijnen, maar ook de raakpunten op tussen mens en dier en probeert de mens uit balans te brengen, zodat die weer bij zijn emoties terug komt, de controle los laat. Zich weer kwetsbaar opstelt, kwetsbaar als het pasgeboren lam.

De opening van de expositie is op zaterdag 14 juli vanaf 15.00 uur

Galerie en Beeldentuin De Queeste
Koerbergseweg 6, Heerde
openingstijden zie website (in de vakantieperiode vallen een aantal zaterdagen uit)
created by nodemand