facebook
twitter
hyves
google
windows live
myspace
linkedin

Galerie en Beeldentuin De Queeste

hedendaagse kunst

Expositie hedendaagse Bulgaarse kunst


Expositie hedendaagse Bulgaarse kunst in GSA galerie in Hilversum
28 april t/m 24 mei 2009
Opening zondag 3 mei 16.00 uur

Deze expositie is tot stand gekomen als een samenwerking tussen GSA galerie in Hilversum en Galerie en Beeldentuin De Queeste in Heerde ; laatstgenoemde heeft zich gespecialiseerd in hedendaagse Bulgaarse kunst.

De getoonde werken komen uit verschillende perioden: Werk uit de communistische periode, tot 1989, waarin de vrijheidsbeleving van de mens , c.q. de kunstenaar onder druk kwam te staan. Dit bracht zeer expressief, gekweld werk voort, waarin de dramatiek aangezet werd en de thema's van de kunstwerken vaak een politieke lading hadden. Voorbeeld hiervan is het grafisch werk van Roumen Skorchev; werk waarvoor hij destijds 2 jaar dwangarbeid heeft moeten verrichten.

Ander werk is vaak geworteld in de traditionele vertelkunst, zoals bij Ralitza Ignatova, die schildert op een Chagall-achtige wijze; maar schijn bedriegt, want daaronder borrelt en gist het en sprookjes worden vervormd in collages met veiligheidsspelden en paperclips.

Tijdloze menselijke ervaring is een ander thema; schilders die dit gebruiken zijn bv. Svetlin Rusev en Nicolai Maistorov; Maistorov is hierin een meester met zijn litho's op basis van het boek Les Fleurs du Mal van Baudelaire en met zijn schilderijen uit de cyclus Genesis,waarin het hoofdthema de innerlijke strijd is die de mens met zichzelf voert.

Aan de andere kant van het spectrum de jonge kunstenaar, die zich onworsteld heeft aan de beperkingen van destijds en die geniet van zijn artistieke vrijheid maar wel profiteert van degelijkheid die nog steeds in de kunstopleiding geboden wordt. Representanten zijn bv. Marina Marinova ,schilderijen en Kamen Tsvetkov, keramiek. Kunstenaars van wie werk getoond wordt:

Antonia Angelova - schilderijen
Iskren Arabadjiev - brons
Emil Bachiyski - steen /ijzer /brons
Krum Damianov - brons
Boris Gondov - brons
Ralitza Ignatova - schilderijen
Alyosha Kafediyski - hout /steen /brons
Jordan Katsamunski - schilderijen
Peter Minov - brons
Nikolai Maistorov - litho's /schilderijen
Marina Marinova - schilderijen
Stanislav Pamukchiev - schilderijen
Svetlin Rusev - schilderijen
Roumen Skorchev - etsen/tekeningen
Kamen Tsvetkov - keramiek

Bij de opening van de expositie zal Svetlin Rusev, lid van de Academie van Wetenschappen aanwezig zijn. Daarnaast de Bulgaarse ambassadeur in Nederland, de heer Zlatin Trapkov.

CBK GSA galerie
Langestraat 62
1211 Hilversum
T: 035 6237121
info@gsagalerie.nl
www.gsagalerie.nl
openingstijden:
dinsdag t/m zaterdag 12.00 - 17.00
zondag 14.00 - 17.00

created by nodemand