facebook
twitter
hyves
google
windows live
myspace
linkedin

Galerie en Beeldentuin De Queeste

hedendaagse kunst

Expositie:" Het innerlijk kind" of "Een groot man is hij die zijn kinderhart bewaart"


In onze beeldentuin danste en sprong een jonge kunstenaar, jong in die zin dat hij recent, in 2012, zijn eindexamen kunstacademie in Den Haag heeft behaald, iemand die op zijn 39e pas is begonnen met tekenen vanuit een heel andere achtergrond.
Hij danste en was blij als een klein kind met dezelfde onstuitbare energie. Hij heet Arnold Sas; later over hem meer.
Een andere groot kind is Leo Graafsma. Hen beide heb ik in een expositie bij elkaar gebracht.  
Het leven van Arnold Sas heeft tot zijn 39e jaar bestaan uit Thai-boksen, een vechtsport met een hele levensfilosofie als achtergrond; hierin zijn de vergankelijkheid van het leven, reïncarnatie, inzet, hard aan jezelf werken, focus, passie, concentratie, meditatie, dansen in de beweging, belangrijke elementen. Arnold is iemand met een enorme hoeveelheid energie, een onbedwingbare drang tot bewegen; de levenshouding die hij zich eigen maakte vanuit het Muay-thai boksen, stelde hem in staat richting te geven aan deze energie.
Op zijn 39e is hij voor zijn plezier gaan tekenen, later toegelaten tot de kunstacademie, schilderen en beeldhouwen; hij ontdekte dat hij met dezelfde inzet en focus deze bewegingsdrang kon inzetten in beeldend werk. Hij kan van een wervelwind veranderen naar uiterste concentratie en zijn energie in een kwastbeweging in de verf omzetten en genieten als een kind van wat er onder zijn handen gebeurt. Zijn schilderijen en beelden in hout hebben als onderwerp de bewegingen van het Thai boksen.
Leo Graafsma was al vanaf zijn jeugd voor zijn plezier aan het schilderen, bij muziek van Bob Dylan; dat was de tijd van Provo en verhalen over Cobra. Op latere leeftijd heeft hij de Vrije Academie in Nunspeet, schilderen, gedaan. Hem ken ik vanuit mijn eigen periode schilderen en beeldhouwen in Nunspeet. Toen placht hij door middel van gedichten te communiceren. Motieven vanuit het Zenboeddhisme inspireren hem: stilte, verwondering, eenvoud, humor, een passie voor het mysterie van het bestaan. Leo schrijft in zijn scriptie: Iemand schijnt eens gezegd te hebben: "Als je Zen bottelt, houdt je iets onverkoopbaars over zoals helder fris water of frisse lucht"; nu, als ik iets dergelijks kan bereiken met mijn schilderijen, die inderdaad onverkoopbaar zijn, dan ben ik tevreden.


In beiden vind ik hetzelfde "innerlijke kind"; na de expositie in de Grote Kerk in Epe met het indrukwekkende, maar zware werk van Nikolai Maistorov, is dat wat ik in deze laatste expositie voor de zomer wil laten zien. 
De opening van de expositie is als een kinderfeest, met de muziek die zij beiden hebben ingebracht en met een korte inleiding over" Zen" door de broer van Leo Graafsma, een Zen master.


De opening van de expositie is op zaterdag 18 mei 17.00 uur.
U en uw vrienden zijn van harte welkom in de galerie van Galerie en Beeldentuin De Queeste.

Expositie Arnold Sas: schilderijen, etsen en beelden
                Leo Graafsma: schilderijen
De expositie loopt van 18 mei t/m 7 juli.
Voor openingstijden zie website.


created by nodemand