facebook
twitter
hyves
google
windows live
myspace
linkedin

Galerie en Beeldentuin De Queeste

hedendaagse kunst

Expositie Inez van Dillen, opening met Fado en gedichten groot succes; extra concert 16 maartEXPOSITIE: 15 februari t/m 13 april
Inez van Dillen: "A knife in the eye"
etsen, tekeningen, objecten en schilderijen

Op 15 februari is de expositie geopend met een concert,
Portugese Fado muziek van Flor d'Luna en gedichten van Theo Ettema

Voor het concert op de openingsdag van de expositie was veel belangstelling, meer geïnteresseerde bezoekers  dan plaatsen.
Daarom een extra namiddagconcert met Flor d'Luna en Theo Ettema, bij deze expositie, op zondag 16 maart

Inez van Dillen is tegelijk een jongere en oudere kunstenaar. Zij is 20 jaar geleden begonnen aan de kunstacademie in Breda, vervolgens langdurig ernstig ziek geweest, en heeft uiteindelijk recent haar studie weer opgepakt. Afgelopen eindexamenexpositie van de KABK in Den Haag kwam ik haar werk tegen. Prachtige etsen en tekeningen die letterlijk onder je huid kruipen. 
Zij wil in haar werk haar liefde en fascinatie voor het kwetsbare individu zichtbaar maken. Daarvoor begint zij met het maken van tekeningen op transparant papier, die zij vervolgens over elkaar heen legt; doordat de verschillende lagen gaan samenwerken ontstaat er een nieuw beeld, een nieuwe huid die eigen ervaringen, kwetsuren, beschadigingen laat zien. 
Het thema in haar werk is dan ook de heimwee naar gevoelens die we verborgen houden, niet echt kennen, eenzaamheid, fragiliteit, kwetsbaarheid.
Zij probeert deze verborgen elementen transparant, zichtbaar te maken, allereerst aan zich zelf, maar ook aan anderen. 
In haar werk doemen uit een wirwar van lijnen gezichten, handen, kinderhoofden op, elk met een eigen verhaal. 
Zij hoopt dat door de confrontatie met haar tekeningen mensen zich weer bewust worden van hun eigen innerlijke wereld, waardoor ze een pas op de plaats maken, tot rust komen en de dialoog met zich zelf weer kunnen aanvangen. Daar is soms, zoals zij dat noemt, "the knife in the eye " voor nodig om dat binnen te laten komen.

Bij dit geladen werk van Inez past de melancholische sfeer van de Portugeestalige Fado-achtige muziek vertolkt door Flor d'Luna, bestaand uit Carla Koehorst (zangeres), Manuela Verbeek (celliste) en Marcel Verheugd (gitarist & componist), www.flordeluna.nl
Zij werken al sinds ruime tijd met enige regelmaat samen met Theo Ettema (beeldend kunstenaar & dichter), waarbij een aantal van zijn teksten speciaal voor Flor d’Luna zijn vertaald naar het Portugees. 
Sinds 1997 is voor Flor d’Luna de Portugese Fado-muziek een grote bron van inspiratie geworden. Soms hoor je de Fado-klank nadrukkelijk terug, in diverse composities lijken ook andere muzikale invloeden op de voorgrond te treden. 
 
Voor dit namiddagconcert zal Flor d’Luna in samenwerking met Theo Ettema een 3-tal eigen composities (Marcel Verheugd) spelen, op teksten van Theo. 2 hiervan zijn vertaald naar het Portugees, de taal waarmee Flor d’Luna met name naar buiten treedt: "Amada de vermelho "(Liefste in het Rood) en "A Ternura da Noite" (De Zachtheid van de Nacht). Daarnaast wordt het stuk "Llegada a Casa" (Thuiskomst) uitgevoerd, wat speciaal in het Spaans is vertaald voor Flor d’Luna.
Zowel voor Theo Ettema, als ook voor Flor d’Luna zijn de teksten van Fernando Pessoa een bron van inspiratie. Het gevoel van "saudade", het haast onvertaalbare gevoel van de Portugezen (verlangen, melancholie, onbereikbaarheid, vervreemding, …...) is zelfs in een wiegenlied terug te vinden ("Crianças brincam"). Ook "Isto", "Não sei viver" en "Na Ribeira" zijn composities op teksten van Pessoa. In "Na Ribeira" is duidelijk een nieuwe ontwikkeling te horen binnen de muziek van Flor d’Luna: er komt ruimte voor improvisatie en daarmee een verrassende speelsheid. 
Met "Barco Negro" en "Cancão do Mar" wordt er weer een lijn getrokken naar de traditionele Fado. 

Theo Ettema zal, geïnspireerd door het werk van Inez van Dillen, een keus uit zijn poëtische werk maken en daarvan een aantal gedichten voordragen.


Het tijdschema op zondag 16 maart:
15.30 galerie open, expositie toegankelijk. 
16.00 aanvang namiddagconcert, de duur van het concert is ± 70 min,
zonder pauze. Na afloop van het concert een glaasje wijn en een hapje.

Reserveren:
Wij hebben voor dit tweede namiddagconcert nog een aantal plaatsen beschikbaar. Indien u een plaats wilt reserveren, mailt u dan s.v.p. vóór 16 maart naar mailto: info@galeriedequeeste.nl. Wij laten u dan weten of er nog voldoende plek is. Van Uw kant wordt, voor dit bijzondere concert, een bijdrage van euro € 12,50 op prijs gesteld; dit stelt ons in staat om voor een volgende keer weer interessante combinaties uit te nodigen.


Wij verwelkomen u graag op 16 maart
Tjapko en Marjolijn Jager

Galerie en Beeldentuin de Queeste
Koerbergseweg 6
Heerde
openingstijden za/zon 13-16 uur (wintertijd)
en op afspraak tel 06-20881914


created by nodemand