facebook
twitter
hyves
google
windows live
myspace
linkedin

Galerie en Beeldentuin De Queeste

hedendaagse kunst

Expositie met namiddagconcert "Overpijnzingen" Annemiek Vera en Svetlin Russev, schilderijen


Expositie: " Overpijnzingen"
Svetlin Russev en Annemiek Vera schilderijen
25 oktober t/m 30 november 2014

De opening van de expositie is op zaterdag 25 oktober om 16.00 uur met een namiddagconcert. Op zondag 26 oktober wordt het namiddagconcert herhaald. Hiervoor moet u reserveren!

DE EXPOSITIE  "Overpijnzingen" laat geschilderde portretten zien van 2 kunstenaars, Svetlin Russev, de 84 jarige Maestro uit Bulgarije en Annemiek Vera, een jong Nederlands talent. Zij schilderen mensen vanuit een verschillend gezichtspunt; die van Russev met als historische perspectief de iconografie, van waaruit zijn portretten een wat berustende en stille uitstraling hebben, die van Annemiek Vera dwingen aandacht af door hun diepgang aan emotionaliteit en menselijke kwetsbaarheid.

DE KUNSTENAARS:
Svetlin Russev: een van de belangrijkste hedendaagse schilders van Bulgarije; hij was jarenlang voorzitter van de kunstenaarsbond en hoogleraar  aan de Kunstacademie in Sofia en als zodanig in beide functies van groot belang voor de Bulgaarse kunst.

Annemiek Vera: gestudeerd aan de HKU Utrecht, jong talent, kunstuitleen, diverse solo’s in Amsterdam. Afgelopen twee jaar in de stal van Hot Prospects! (Frank Welkenhuyzen bekend van TV, kunst en kitsch), met onlangs een grote succesvolle overzichtstentoonstelling, docent HKU.
Over haar werk zegt Annemiek Vera:
"In mijn werk staat de mens centraal. Ik kan enorm geraakt zijn door wat een mens overkomt; hoe gebeurtenissen, het verleden, gevoelens of emoties van invloed zijn op iemands leven. In mijn schilderijen wil ik de innerlijke wereld van de mens vangen. Het resultaat zijn bezielde portretten gemaakt met de intentie de ongrijpbare psyche zichtbaar te maken. De complexiteit, de gelaagdheid en de kwetsbaarheid van de mens maken dat ik schilderijen wil maken die voorbij gaan aan de façade van de fysieke verschijningsvorm en/of uiterlijke gedragingen. Mijn werk zet je oog in oog met kwetsbaarheid, met mensen zonder maskers, met unieke binnenwerelden die juist zoveel ontroering en schoonheid bevatten".
In Den Dolder, in het psychiatrisch centrum de Willem Arntz Hoeve, was zij in 2007 drie maanden lang artist in residence. In een doos met oude archieven vond zij foto’s van vroegere patienten, waarop deze zo objectmatig gefotografeerd zijn alsof ze geen identiteit hebben, geen bestaansrecht; dat shockeerde haar. Deze mensen wilde zij een eerherstel geven, een nieuw bestaansrecht, via haar schilderijen een andere identiteit bieden. Naar aanleiding hiervan heeft zij een serie schilderijen gemaakt van de mensen op deze foto’s.  Door een dichtbundeltje dat zij in diezelfde doos vond, "Overpeinzingen’"van mevrouw Tesch-Poeschmann en het vinden van die foto’s heeft zij deze schilderperiode "Overpijnzingen"genoemd.

HET NAMIDDAGCONCERT:
Een aantal jaren geleden hebben Rianne Hoek van Dijke, pianiste en Esther de Vos, sopraan prachtige muziek, o.a."Songs of a psychotic" ten gehore gebracht bij de expositie "Verdwijnpunt" van Daniel Mullen en Danielle Luinge in onze galerie.Bij de komende expositie komen zij terug onder de naam "Tocar" en hebben ze celliste Nelleke Hoekstra gevraagd mee te spelen. Samen musiceren zij over pijn.
Bij het samenstellen van het programma moesten zij denken aan een uitspraak van Arvo Pärt over zijn muziek en kleur:" I could compare my music to white light which contains all colours. Only a prism can divide the colours and make them appear; this prism could be the spirit of the listener".

Zij hebben geprobeerd in hun programma een breed spectrum aan ‘levenskleuren’ aan te brengen. 
" Four songs van Previn verlopen van statisch en somber naar onverschrokken en onbeschaamd, dan weer genietend en fantaserend om te eindigen in intens verdriet en teleurstelling. Rust en troost proberen ze te laten horen in Previns vocalise.
Daarna spelen ze een prachtig ‘naar binnen kijkend’ stuk, Spiegel im Spiegel van Pärt voor piano en cello.
In liederen als Where corals lie, The wind at dawn, Sure on this shining night en Love’s philosophy laten Elgar, Barber en Quilter de schoonheid van de aarde en haar zeeën horen, de grootheid van de nacht en de dageraad. Deze schoonheid en grootheid zijn het decor van nood, hoop en wanhoop, liefde en sterven en het zoeken naar nieuwe betekenissen".


HET PROGRAMMA: 
--de liederencyclus Four Songs muziek van André Previn op teksten van       Toni Morrison, 
--Spiegel im Spiegel, muziek van Arvo Pärt,
--liederen van o.a. Barber, Elgar en Quilter, over reflectie, over strijd en     over liefde.


DE MUSICI:
"Tocar" is de naam onder welke Esther de Vos, sopraan, en
 Rianne Hoek van Dijke, piano, optreden.
In 2011 begon hun samenwerking.  Ze voerden o.a. uit de liederencyclus "The cliff's edge" van Margareth Garwood en de "Fem Digte af Otto Benzon" opus 69 van Edvard Grieg. Verder gaven ze recitals met liederen van onder meer Robert Schumann, Johannes Brahms, Hugo Wolf, Claude Debussy, Richard Strauss en Jean Sibelius. 

Nelleke Hoekstra :
Zij studeerde bij Jaap Kruithof voor haar masterdiploma aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen. Tijdens haar studie heeft Nelleke masterclasses gevolgd bij o.a. Schmuel Magen (Israël), Elias Arizcuren (Spanje), Vladimir Perlin (Wit-Rusland), Joel Marosi (Zwitserland), Claus Kanngiesser en Christoph Richter (Duitsland). Nelleke heeft veel kamermuziek gespeeld en is regelmatig aanvoerdster in enkele orkesten. Sinds 2006 speelt zij als vaste celliste met gedeelde aanvoerdersplaats in Kamerorkest Sebastian Strings.


Het programma op zaterdag 25  en zondag 26 oktober:
15.30 galerie open, expositie toegankelijk.
16.00 aanvang namiddagconcert, de duur van het concert is60-70 min,
zonder pauze.
Na afloop van het concert een glaasje wijn en een hapje.

RESERVEREN:
Wij hebben voor dit bijzondere namiddagconcert een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Indien u een plaats wilt reserveren, mailt u dan het liefst vóór 24 oktober naar mailto:info@galeriedequeeste.nl. Wij laten u dan weten of er nog voldoende plek is. Van Uw kant wordt, voor dit bijzondere concert, een bijdrage van euro € 15,00 op prijs gesteld; dit stelt ons in staat om voor een volgende keer weer interessante combinaties uit te nodigen.


Wij verwelkomen u graag op 25 of 26 oktober
Tjapko en Marjolijn Jager

Galerie en Beeldentuin de Queeste
Koerbergseweg 6
Heerde
www.galeriedequeeste.nl
openingstijden za/zon 14-17 uur (zomertijd), 13-16 uur (wintertijd)
en op afspraak tel 06-20881914

De achtergrond van deze nieuwsbrief is een detail van het schilderij "Tell your tale" van Annemiek Vera.created by nodemand