facebook
twitter
hyves
google
windows live
myspace
linkedin

Galerie en Beeldentuin De Queeste

hedendaagse kunst

Expositie Nikolai Maistorov in Bergkerk Deventer 2 mei t/m 1 juni


Soloexpositie Nikolai Maistorov Cyclus Genesis
Bergkerk Deventer
2 mei t/m 1 juni

Opening op 2 mei 17.00 uur
in aanwezigheid van de kunstenaar.


Nikolai Maistorov, evenknie van Kokoschka, Lupertz, Bacon.

“ Nikolai Maistorov is an unique phenomenon not only in Bulgarian art but on the international art scene………….It is hard when the artist is still actively working to officially proclaim how exceptional his accomplishments are.” Svetlin Roussev, de “kunstpaus” van Bulgarije, schreef dit over hem bij de eerste expositie van deze cyclus in Sofia. De hele kunstwereld stond daar toen op zijn kop.Er wordt veel over zijn werk gesproken en geschreven, hij wordt in Bulgarije gezien als de evenknie van Lupertz, Kokoschka en Bacon.

Nikolai Maistorov, schilder en dichter, is een expressionist en existentialist, die in grote cycli werkt. Hij bouwt zijn artistieke beelden op, van klein naar heel groot, vanuit zijn innerlijke worsteling rondom algemeen menselijke thema's. Zijn meeste cycli begint hij met potlood, oost-indische inkt, litho, aquarel, pastel, kleine acryl tot uiteindelijk doeken van 2 x 3 mtr.

Zijn thema's komen van de bijbel, Genesis en Apocalyps, van Les Fleurs du Mal van Baudelaire en van essays over Don Quichote geschreven door de filosoof Miguel de Unamuno. Naar aanleiding van de expositie Apocalyps in Galerie De Queeste schreef Wim van der Beek, journalist/kunstrecensent/schrijver en (gast)curator hedendaagse kunst, over hem: "De kunstenaar schildert beklemmend en heftig, groots en meeslepend”.


created by nodemand