facebook
twitter
hyves
google
windows live
myspace
linkedin

Galerie en Beeldentuin De Queeste

hedendaagse kunst

expositie: Vejdi Rashidov, bronzen en aquarellen


Bulgaarse minister van cultuur / beeldhouwer exposeert bij De Queeste

Van 26 januari t/m 17 maart 2013, exposeert Vejdi Rashidov, beeldhouwer met grote internationale bekendheid, en sinds een aantal jaren minister van cultuur in Bulgarije, bij Galerie en Beeldentuin De Queeste in Heerde. De Queeste is al sind 7 jaar een centrum voor Bulgaarse kunst, met grote namen uit de Bulgaarse kunstwereld, zoals Svetlin Roussev, Krum Damianov, Nikolai Maistorov.

De expositie van werk van Vejdi Rashidov bevat beelden en aquarellen.

De beelden van Rashidov kenmerken zich door expressionistische vervormingen en vervreemding van meest figuratieve uitgangsvormen, die oorspronkelijk hun inspiratie lijken te vinden bij Giacometti en Marino Marini.

Vejdi Rashidov was een van de eerste kunstenaars die zich verzette tegen de traditionele collectieve visie op de Bulgaarse kunst; hij uitte dit door zeer individualistisch werk, met als centraal thema getormenteerde, vaak geketende, mens-dier figuren, vogelmensen die zich uit die ketenen lijken te willen bevrijden, op weg naar de vrijheid, ongebondenheid, misschien ook uit het harnas van een aan het collectief gebonden kunstenaar. Bulgarije heeft zich, in het verleden, op het gebied van de kunst, heel lang afgesloten voor verandering van buitenaf; het viel elke keer weer terug op oude esthetische conventies.

Als minister zet Vejdi Rashidov zich in voor het afleggen van dit pantser, voor culturele uitwisseling tussen verschillende landen en voor modernisering en nieuwbouw van musea voor hedendaagse kunst in Bulgarije.

De expositie loopt van 26 januari t/m 17 maart.

De opening van de expositie door mevr. Inez Pijnenburg, burgemeester van Heerde, is op zaterdag 26 januari om 15.00 uur. U en uw vrienden zijn van harte welkom. De kunstenaar Vejdi Rashidov en de ambassadeur van Bulgarije, de heer Nikola Kolev, zullen bij de opening aanwezig zijn.

Galerie en Beeldentuin De Queeste

Koerbergseweg 6, Heerde

www.galeriedequeeste.nl

Openingstijden zie website


created by nodemand