facebook
twitter
hyves
google
windows live
myspace
linkedin

Galerie en Beeldentuin De Queeste

hedendaagse kunst

Expositie Vejdi Rashidov en Georgi Lechev


MINISTER van CULTUUR van BULGARIJE, VEJDI RASHIDOV in NIEUWE EXPOSITIE van Galerie en Beeldentuin De QUEESTE

Van 17 april t/m 4 juli 2010 exposeert Galerie en Beeldentuin De Queeste in Heerde werk van 2 kunstenaars,Vejdi Rashidov met beelden en Georgi Lechev met etsen en schilderijen.

Op zaterdag 17 april om 16.00 uur wordt de expositie geopend door de gedeputeerde van de provincie Gelderland,de heer Hans Esmeijer.Naast de beide kunstenaars zal ook de burgemeester van Heerde, mevr.Inez Pijnenburg en de ambassadeur van Bulgarije, de heer Zlatin Trapkov aanwezig zijn.

Beide kunstenaars behoren tot de avant- garde, die zich verzette tegen de collectieve visie op de Bulgaarse kunst.Georgi Lechev via installaties, popart en art-jazz;Vejdi Rashidov verwijdert zich van de monumentale beeldhouwkunst door vervreemding en deformering van zijn sculpturen. Zijn mensfiguren en mens-dierwezens ontworstelen zich aan hun keurslijf op zoek naar "escape", synoniem voor de vrijheid van gedachte.

Het werk van Georgi Lechev is,van zeer dynamisch, met abstract expressieve kleuretsen,via lyrisch abstracte schilderijen, uiteindelijk in een rustiger vaarwater terecht gekomen met half figuratieve/half abstracte doeken geinspireerd door de natuur.

Beiden hebben een indrukwekkende lijst van exposities,waarvan de meeste internationaal.Vejdi Rashidov is behalve een spraakmakend beeldhouwer,sinds kort minister van cultuur in Bulgarije. In die functie is zijn positie vergelijkbaar met die van avant garde kunstenaar. Hij provoceert door de vernieuwende veranderingen die hij in het kunstbeleid wil aanbrengen;de individuele kunstenaar moet zich zelf in vrijheid kunnen bewijzen,en zich niet hoeven conformeren aan het collectief.

created by nodemand