Grote Expositie Nikolai Maistorov in Bergkerk Deventer
Bezoek de website
Galerie De Queeste organiseert:
Expositie Cyclus Genesis van Nikolai Maistorov
Bergkerk Deventer
2 mei t/m 1 juni


De expositie van een deel van de cyclus Genesis van Nikolai Maistorov vorig jaar in de Grote Kerk in Epe heeft er uiteindelijk toe geleid, met veel hulp van diverse kanten, dat een veel groter deel van deze cyclus nu in de Bergkerk in Deventer een plek krijgt. Met name de einddoeken van 2 x 3 mtr. zijn, op een enkele na, alle te zien tijdens deze expositie. 
Wij nodigen u en uw vrienden graag uit voor de opening van de expositie, op vrijdag 2 mei om 17.00 uur, in aanwezigheid van de kunstenaar.
Wim van der Beek, journalist/ kunstrecensent/ schrijver en (gast)curator hedendaagse kunst, zal een inleiding houden ; Alexandra Kaspara, de celliste die al verschillende van onze koffieconcerten verzorgd heeft, zal de opening muzikaal illustreren.
 


Nikolai Maistorov, evenknie van Kokoschka, Lupertz, Bacon.


"Nikolai Maistorov is an unique phenomenon not only in Bulgarian art but on the international art scene. . . . . . .  It is hard when the artist is still actively working to officially proclaim how exceptional his accomplishments are."    
Svetlin Roussev, de “kunstpaus” van Bulgarije, schreef dit over hem bij de eerste expositie van deze cyclus in Sofia. De hele kunstwereld stond daar toen op zijn kop.
Er wordt over zijn werk veel gesproken en geschreven, hij wordt in Bulgarije gezien als een belangrijk exponent van het expressionisme, een evenknie van Lupertz, Kokoschka, Bacon.
Nikolai Maistorov, schilder en dichter, is een expressionist en existentialist, die in grote cycli werkt. Hij bouwt zijn artistieke beelden op, van klein naar heel groot, vanuit zijn innerlijke worsteling rondom algemeen menselijke thema's. Zijn meeste cycli begint hij met potlood, oost-indische inkt, litho, aquarel, pastel, kleine acryl tot uiteindelijk doeken van 2 x 3 mtr.
Zijn thema's komen van de bijbel, Genesis en Apocalyps, van Les Fleurs du Mal van Baudelaire en van essays over Don Quichote geschreven door de filosoof Miguel de Unamuno. 
Naar aanleiding van de expositie Apocalyps in Galerie De Queeste schreef de kunstcriticus Wim van der Beek over hem: "De kunstenaar schildert beklemmend en heftig, groots en meeslepend".

Wij verwelkomen u graag op 2 mei in de Bergkerk bij de opening van deze bijzondere expositie.

Tjapko en Marjolijn Jager
www.galeriedequeeste.nl

Bergkerk
Bergkerkplein 1
Deventer
open di t/m zon 11-17.00 uur


© Galerie en Beeldentuin De Queeste  |  facebook  |  twitter  |  youtube  |  afmelden voor de nieuwsbrief