NAMIDDAG-CONCERT 25+26 oktober bij EXPOSITIE
Bezoek de website
REMINDER:

Expositie: " Overpijnzingen"
Svetlin Russev en Annemiek Vera schilderijen
25 oktober t/m 30 november 2014

De opening van de expositie is op zaterdag 25 oktober om 16.00 uur met een namiddagconcert. Op zondag 26 oktober wordt het namiddagconcert herhaald. U en uw vrienden zijn van harte welkom, maar i.v.m. het beperkt aantal plaatsen, moet U hiervoor wel reserveren!


DE EXPOSITIE:  "Overpijnzingen" laat geschilderde portretten zien van 2 kunstenaars, Svetlin Russev, de 84 jarige Maestro uit Bulgarije en Annemiek Vera, een jong Nederlands talent. Zij schilderen mensen vanuit een verschillend gezichtspunt; die van Russev met als historische perspectief de iconografie, van waaruit zijn portretten een wat berustende en stille uitstraling hebben, die van Annemiek Vera dwingen aandacht af door hun diepgang aan emotionaliteit en menselijke kwetsbaarheid.

DE KUNSTENAARS:
Svetlin Russev: een van de belangrijkste hedendaagse schilders van Bulgarije; hij was jarenlang voorzitter van de kunstenaarsbond en hoogleraar aan de Kunstacademie in Sofia en als zodanig in beide functies van groot belang voor de Bulgaarse kunst.

Annemiek Vera: gestudeerd aan de HKU Utrecht, jong talent, kunstuitleen, diverse solo’s in Amsterdam. Afgelopen twee jaar in de stal van Hot Prospects! (Frank Welkenhuyzen bekend van TV, kunst en kitsch), met onlangs een grote succesvolle overzichtstentoonstelling, docent HKU.
Over haar werk zegt Annemiek Vera:
"In mijn werk staat de mens centraal. Ik kan enorm geraakt zijn door wat een mens overkomt; hoe gebeurtenissen, het verleden, gevoelens of emoties van invloed zijn op iemands leven. In mijn schilderijen wil ik de innerlijke wereld van de mens vangen. Het resultaat zijn bezielde portretten gemaakt met de intentie de ongrijpbare psyche zichtbaar te maken. De complexiteit, de gelaagdheid en de kwetsbaarheid van de mens maken dat ik schilderijen wil maken die voorbij gaan aan de façade van de fysieke verschijningsvorm en/of uiterlijke gedragingen. Mijn werk zet je oog in oog met kwetsbaarheid, met mensen zonder maskers, met unieke binnenwerelden die juist zoveel ontroering en schoonheid bevatten".
In Den Dolder, in het psychiatrisch centrum de Willem Arntz Hoeve, was zij in 2007 drie maanden lang artist in residence. In een doos met oude archieven vond zij foto’s van vroegere patienten, waarop deze zo objectmatig gefotografeerd zijn alsof ze geen identiteit hebben, geen bestaansrecht; dat shockeerde haar. Deze mensen wilde zij een eerherstel geven, een nieuw bestaansrecht, via haar schilderijen een andere identiteit bieden. Naar aanleiding hiervan heeft zij een serie schilderijen gemaakt van de mensen op deze foto’s.  Door een dichtbundeltje dat zij in diezelfde doos vond, "Overpeinzingen’"van mevrouw Tesch-Poeschmann en het vinden van die foto’s heeft zij deze schilderperiode "Overpijnzingen"genoemd.


HET NAMIDDAGCONCERT:
Een aantal jaren geleden hebben Rianne Hoek van Dijke, pianiste en Esther de Vos, sopraan prachtige muziek ten gehore gebracht bij de expositie "Verdwijnpunt" van Daniel Mullen en Danielle Luinge in onze galerie. Zij speelden toen o.a."Songs of a psychotic" van Margaret Garwood. Bij de komende expositie komen zij terug onder de naam "Tocar" en hebben ze celliste Nelleke Hoekstra gevraagd mee te spelen. Samen musiceren zij over pijn.
Bij het samenstellen van het programma moesten zij denken aan een uitspraak van Arvo Pärt over zijn muziek en kleur:" I could compare my music to white light which contains all colours. Only a prism can divide the colours and make them appear; this prism could be the spirit of the listener".

HET PROGRAMMA:
 --de liederencyclus Four Songs muziek van André Previn op teksten van Toni Morrison, 
--"Spiegel im Spiegel" van Arvo Pärt,
--liederen van o.a. Barber, Elgar en Quilter, over reflectie, over strijd en over liefde.

Voor meer informatie over de musici, zie website.

Het tijdschema op zaterdag 25  en zondag 26 oktober:
15.30 galerie open, expositie toegankelijk.
16.00 aanvang namiddagconcert, de duur van het concert is 60-70 min,
zonder pauze.
Na afloop van het concert een glaasje wijn en een hapje.

RESERVEREN:
Wij hebben voor dit bijzondere namiddagconcert een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Indien u een plaats wilt reserveren, mailt u dan het liefst vóór 24 oktober naar info@galeriedequeeste.nl. Wij laten u dan weten of er nog voldoende plek is. Van Uw kant wordt, voor dit bijzondere concert, een bijdrage van euro € 15,00 op prijs gesteld; dit stelt ons in staat om voor een volgende keer weer interessante combinaties uit te nodigen.


Wij verwelkomen u graag op 25 of 26 oktober
Tjapko en Marjolijn Jager

Galerie en Beeldentuin de Queeste
Koerbergseweg 6
Heerde
openingstijden za/zon 13-16 uur (wintertijd)
en op afspraak tel 06-20881914

© Galerie en Beeldentuin De Queeste  |  facebook  |  twitter  |  youtube  |  afmelden voor de nieuwsbrief