Open Atelier Dagen NO-Veluwe 2, 3 en 4 oktober 2015
Bezoek de website
In oktober 2014 vormde het koffieconcert "Over-pijn-zingen" bij de gelijknamige expositie met schilderijen van Annemiek Vera, de afsluiting van een periode waarin werk van jonge, meestal net afgestudeerde Nederlandse kunstenaars mij inspireerde tot een tiental koffieconcerten. 

Het was door een opmerking van iemand met wie ik stond te praten over mijn frustratie al 3 jaar zelf niet veel te hebben kunnen schilderen, geen inspiratie te hebben, dat ik mij realiseerde dat ik "schilderde" met mijn koffieconcerten, een andere expressievorm, waarin ik eigen emoties "vertaalde" met werk van jonge kunstenaars, ingebed in een totaalgebeuren (koffieconcert, poppenspel, gedichten).

Zoals eerder mijn schilderijen, vaak dramatisch en figuratief, vanuit een onrustig hoofd in het holst van de nacht geschilderd moesten worden, zo ineens was er ook niets meer, geen motivatie om wat dan ook op het doek te zetten, kortom een blokkade.
Deze suggestie, dat "mijn" schilderen in ieder geval tijdelijk vervangen was door een andere expressievorm kwam mij eigenlijk heel logisch voor.
Wel ben ik naar de Upgraders cursus (Artez Arnhem) gegaan om een weg uit deze blokkade te zoeken en heb daar veel aangereikt gekregen.

Nu, sinds een paar maanden, is het opeens weer gaan borrelen, maar op een heel andere manier; waar ik eerder een heel duidelijk beeld voor ogen had, wat geschilderd moest worden, of omgezet in een driedimensionale vorm, zo onduidelijk is nu de voorstelling, alleen de kleur dient zich aan, daarna volgt de rest vanzelf, meest abstracte schilderijen. (voor alle werk zie www.marjolijnjager.com)
Dat was het moment waarop ik besloten heb om zelf de galerie als atelier te gebruiken, zoals ook al enige tijd op de website vermeld staat.
De grote ruimte verleidt tot grote schilderijen, 2.00 x 120 cm. Inmiddels heb ik zelfs een begin gemaakt met houten beelden maken met de “carving” kettingzaag; een geweldige beleving. Je voelt je een “powerwoman”, om een benaming van mijn orkest dirigent aan te halen.
Over het orkest (Zwols Symfonieorkest) gesproken: op 31 oktober geven wij (het orkest) in Zwolle in de Fontein een prachtig concert, 2e pianoconcert van Rachmaninoff met Thomas Beijer als solist, 1e symfonie van Beethoven en dansen van Borodin. (zie www.zwolssymfonieorkest.nl)
Thomas Beijer is een pianist, componist die sinds zijn cum laude afstuderen aan het conservatorium al diverse belangrijke prijzen in de wacht heeft gesleept. Zo heeft hij o.a. het Prinses Christina concours gewonnen.
Terug naar het oorspronkelijke onderwerp: ik doe dus ook weer mee aan de open atelier dagen Oost Veluwe op 2, 3 en 4 oktober, waarvoor ieder van harte wordt uitgenodigd. Van 12 uur tot 18 uur zijn de ateliers open.


Welkom op 2, 3 en 4 oktober in de galerie/atelier van Galerie en Beeldentuin De Queeste, Koerbergseweg 6 in Heerde; de koffie staat klaar.

Marjolijn Jager
© Galerie en Beeldentuin De Queeste  |  facebook  |  twitter  |  youtube  |  afmelden voor de nieuwsbrief